fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c680a75a7-2060-411e-bba7-5888efb0fd57-1

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzić na sitku
  • W rondelku rozgrzewamy masło klarowane
  • Dodajemy pestki z granatu
  • Wyciskamy sok z cytryny i limonki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 minut na małym ogniu
  • Na talerz kładziemy sałatę
  • Ogórka i pomidora kroimy i układamy na sałacie
  • Dodajemy cebulę, polewamy sosem vinaigrette 

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy ryżu, pomidora oraz pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Karmazyn możemy zamienić na dowolną, ulubioną rybę, np. dorsza. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z karmazyna (ok. 300 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ¼ limonki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ¼ granatu (25 g)
  • 1 plaster czerwonej cebuli (20 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >