fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c680a75a7-2060-411e-bba7-5888efb0fd57-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzić na sitku
  • W rondelku rozgrzewamy masło klarowane
  • Dodajemy pestki z granatu
  • Wyciskamy sok z cytryny i limonki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 minut na małym ogniu
  • Na talerz kładziemy sałatę
  • Ogórka i pomidora kroimy i układamy na sałacie
  • Dodajemy cebulę, polewamy sosem vinaigrette 

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy ryżu, pomidora oraz pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Karmazyn możemy zamienić na dowolną, ulubioną rybę, np. dorsza. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z karmazyna (ok. 300 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ¼ limonki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ¼ granatu (25 g)
  • 1 plaster czerwonej cebuli (20 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >