fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c680a75a7-2060-411e-bba7-5888efb0fd57-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzić na sitku
  • W rondelku rozgrzewamy masło klarowane
  • Dodajemy pestki z granatu
  • Wyciskamy sok z cytryny i limonki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 minut na małym ogniu
  • Na talerz kładziemy sałatę
  • Ogórka i pomidora kroimy i układamy na sałacie
  • Dodajemy cebulę, polewamy sosem vinaigrette 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karmazyn (świeży) (300 g)
  • Pomidor (świeży) (85 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Granat (25 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Cebula czerwona (20 g)
  • Sos vinaigrette (20 g)
  • Limonka (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…

WIĘCEJ >

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >

Pieczone bataty

Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…

WIĘCEJ >