Kokosowe muffinki z krewetkami
Kokosowe muffinki z krewetkami
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę
- Krewetki dokładnie oczyszczamy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy (uważamy aby nie gotować krewetek zbyt długo, ponieważ mogą one stracić swój smak i stać się suche)
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą i całość dokładnie ugniatamy, aż nie będzie żadnych grudek
- Do masy dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Foremki smarujemy tłuszczem
- Do foremek wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffinków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Cebula granulowana (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.