Kolorowa sałatka
Kolorowa sałatka
Przygotowanie
- Liście roszponki umieszczamy w misce.
- Papryki i pomidora kroimy w kostkę.
- Warzywa umieszczamy razem w misce.
- Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym.
- Posypujemy przyprawami i mieszamy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możesz dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Możemy spróbować równie smaczne i proste sałatki, które są podpięte w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 garść roszponki (25 g)
- ½ papryki żółtej (100 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (10 g)
- 1 łyżka oleju lnianego (10 ml)
- 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
- 1 szczypta kolendry suszonej (1 g)
- 1 szczypta cząbru (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Risotto z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >