Krem z pora z natką pietruszki
Krem z pora z natką pietruszki
Przygotowanie
- Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
- Wrzucamy pory i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pozostałe warzywa i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (do miękkości warzyw)
- Po tym czasie dodajemy przyprawy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Por (560 g)
- Ziemniak (300 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (100 g)
- Marchew (90 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek (25 g)
- Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Filety drobiowe z pieczarkami
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…
WIĘCEJ >Kurczak z trawą cytrynową
Trawę cytrynową grubo siekamy Imbir obieramy i drobno siekamy Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry Gdy woda zacznie ponownie wrzeć…
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Makaron z szynką i serem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Szynkę kroimy w cienką kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy W rondlu…
WIĘCEJ >