Krem z pora z natką pietruszki
Krem z pora z natką pietruszki
Przygotowanie
- Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
- Wrzucamy pory i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pozostałe warzywa i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (do miękkości warzyw)
- Po tym czasie dodajemy przyprawy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Por (560 g)
- Ziemniak (300 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (100 g)
- Marchew (90 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek (25 g)
- Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.