fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z pora z natką pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42c93ee9-8959-48c2-bde7-0b9f4781108f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z pora z natką pietruszki

Przygotowanie

  • Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
  • Wrzucamy pory i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pozostałe warzywa i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (do miękkości warzyw)
  • Po tym czasie dodajemy przyprawy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zupę nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Por (560 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler korzeń (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filety drobiowe z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >

Kurczak z trawą cytrynową

Trawę cytrynową grubo siekamy Imbir obieramy i drobno siekamy Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry Gdy woda zacznie ponownie wrzeć…

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Makaron z szynką i serem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Szynkę kroimy w cienką kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy W rondlu…

WIĘCEJ >