fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z pora z natką pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42c93ee9-8959-48c2-bde7-0b9f4781108f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z pora z natką pietruszki

Przygotowanie

  • Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
  • Wrzucamy pory i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pozostałe warzywa i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (do miękkości warzyw)
  • Po tym czasie dodajemy przyprawy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zupę nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Por (560 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler korzeń (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Prawdziwe masło (30 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Mandarynka

Mandarynki umyć i obrać

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >