Kremowy majonez
Kremowy majonez
Przygotowanie
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy musztardę i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
- Cały czas miksując powoli dolewamy tłuszcz cienkim strumieniem, aż majonez stanie się gęsty
- Dodajemy sok z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia majonezów.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (325 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Sok z cytryny (bio) (60 ml)
- Musztarda (40 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >Przegrzebki w maśle z ziołami
Przegrzebki dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie przegrzebki posypujemy przyprawami (pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości) Następnie na patelnię układamy przegrzebki (w równym odległościach, niezbyt blisko siebie) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty…
WIĘCEJ >Bulion wołowy
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Kości kładziemy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut Czosnek obieramy i zmiażdżamy Marchew obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2-3…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna
Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…
WIĘCEJ >