fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kuleczki ziemniaczane z szynką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98e269a4-0689-45d4-ad61-2d64349fe591
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuleczki ziemniaczane z szynką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości), po czym ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy, po czym rozgniatamy na gładką masę
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do masy
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do masy, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby masę schłodzić
  • Dłonie oprószamy mąkę i formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Białka ubijamy na lekką pianę
  • Płatki kukurydziane wsypujemy do worka i rozgniatamy (np. wałkiem), po czym wysypujemy na talerz
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Kulki zanurzamy w białku, obtaczamy w płatkach i układamy na papierze
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Płatki kukurydziane (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Cytrynowo-czosnkowy kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Musli orzechowo-kokosowe

Na patelnię wsypujemy płatki oraz orzechy i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie spaliły Dodajemy pestki słonecznika, nasiona sezamu oraz wiórki kokosowe i prażymy przez następne ok. 10 minut…

WIĘCEJ >