fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuleczki ziemniaczane z szynką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98e269a4-0689-45d4-ad61-2d64349fe591
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuleczki ziemniaczane z szynką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości), po czym ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy, po czym rozgniatamy na gładką masę
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do masy
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do masy, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby masę schłodzić
  • Dłonie oprószamy mąkę i formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Białka ubijamy na lekką pianę
  • Płatki kukurydziane wsypujemy do worka i rozgniatamy (np. wałkiem), po czym wysypujemy na talerz
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Kulki zanurzamy w białku, obtaczamy w płatkach i układamy na papierze
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Płatki kukurydziane (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z kurczakiem

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Mięso przenosimy na…

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >