Kuleczki ziemniaczane z szynką
Kuleczki ziemniaczane z szynką
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości), po czym ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do ciepłego garnka
- Dodajemy tłuszcz i mieszamy, po czym rozgniatamy na gładką masę
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do masy
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach do masy, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby masę schłodzić
- Dłonie oprószamy mąkę i formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Białka ubijamy na lekką pianę
- Płatki kukurydziane wsypujemy do worka i rozgniatamy (np. wałkiem), po czym wysypujemy na talerz
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Kulki zanurzamy w białku, obtaczamy w płatkach i układamy na papierze
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (125 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jajo białko (60 g)
- Płatki kukurydziane (30 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona rzodkiew
Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…
WIĘCEJ >Cytrynowo-czosnkowy kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Musli orzechowo-kokosowe
Na patelnię wsypujemy płatki oraz orzechy i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie spaliły Dodajemy pestki słonecznika, nasiona sezamu oraz wiórki kokosowe i prażymy przez następne ok. 10 minut…
WIĘCEJ >