fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w cydrze

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-91
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w cydrze

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większa kostkę i przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Dolewamy cydr i sos sojowy, dodajemy przyprawy (kurkumę) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Jabłko kroimy w plasterki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wylewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę, jabłko oraz brokuły i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy całość przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Jabłko (140 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Cydr jabłkowy (15 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słoneczne jogurtowe smoothie

Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Seler kroimy na kawałki Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >