fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w cydrze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c39e08942-c37e-4424-b46a-047ad9fa71c6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w cydrze

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większa kostkę i przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Dolewamy cydr i sos sojowy, dodajemy przyprawy (kurkumę) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Jabłko kroimy w plasterki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wylewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę, jabłko oraz brokuły i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy całość przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Jabłko (140 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Cydr jabłkowy (15 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki wołowe ze szpinakiem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką, jednolitą masę i smażymy przez ok. 1 minutę Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Złote mleko

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…

WIĘCEJ >

Sałatka z dzikim ryżem i szparagami

Pomidory drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w pół…

WIĘCEJ >