Kurczak w cydrze
Kurczak w cydrze
Przygotowanie
- Mięso kroimy w większa kostkę i przenosimy do miski
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
- Dolewamy cydr i sos sojowy, dodajemy przyprawy (kurkumę) i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
- Paprykę kroimy w cienkie słupki
- Jabłko kroimy w plasterki (gniazdo nasienne usuwamy)
- Brokuł dzielimy na różyczki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski
- Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wylewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy paprykę, jabłko oraz brokuły i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy całość przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Brokuł (200 g)
- Jabłko (140 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Cydr jabłkowy (15 ml)
- Sos sojowy (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki wołowe ze szpinakiem
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką, jednolitą masę i smażymy przez ok. 1 minutę Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Złote mleko
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…
WIĘCEJ >Sałatka z dzikim ryżem i szparagami
Pomidory drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w pół…
WIĘCEJ >