Kurczak w cytrynowej marynacie
Kurczak w cytrynowej marynacie
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Przygotowaną marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie pozostałą marynatą smarujemy patelnię grillową i mocno rozgrzewamy
- Wyciągamy mięso z lodówki, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 1-2 minuty (marynatę z mięsa zachowujemy)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- W rondlu podgrzewamy pozostałą marynatę, po czym polewamy nią usmażone mięso
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kurczak duszony z warzywami
Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…
WIĘCEJ >