fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w cytrynowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-352
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w cytrynowej marynacie

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Przygotowaną marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie pozostałą marynatą smarujemy patelnię grillową i mocno rozgrzewamy
  • Wyciągamy mięso z lodówki, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 1-2 minuty (marynatę z mięsa zachowujemy)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • W rondlu podgrzewamy pozostałą marynatę, po czym polewamy nią usmażone mięso
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Sałatka pomidorowa

Pomidory kroimy w ćwiartki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy Następnie zawartość blendera przelewamy do miski, przykrywamy folią…

WIĘCEJ >