Kurczak w cytrynowej marynacie
Kurczak w cytrynowej marynacie
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Przygotowaną marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie pozostałą marynatą smarujemy patelnię grillową i mocno rozgrzewamy
- Wyciągamy mięso z lodówki, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 1-2 minuty (marynatę z mięsa zachowujemy)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- W rondlu podgrzewamy pozostałą marynatę, po czym polewamy nią usmażone mięso
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marynowane oliwki
Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…
WIĘCEJ >Sałatka pomidorowa z kaparami
Pomidory kroimy w ćwiartki i przenosimy na sitko Następnie posypujemy solą i czekamy ok. 5-10 minut, a następnie przenosimy do miski Kapary drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Kurczak, ryż, pomidory
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >