fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w cytrynowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2364ec3-6e9a-4538-88e0-5b98000ba520
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w cytrynowej marynacie

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Przygotowaną marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie pozostałą marynatą smarujemy patelnię grillową i mocno rozgrzewamy
  • Wyciągamy mięso z lodówki, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 1-2 minuty (marynatę z mięsa zachowujemy)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • W rondlu podgrzewamy pozostałą marynatę, po czym polewamy nią usmażone mięso
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >