fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w cytrynowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2364ec3-6e9a-4538-88e0-5b98000ba520
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w cytrynowej marynacie

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Przygotowaną marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie pozostałą marynatą smarujemy patelnię grillową i mocno rozgrzewamy
  • Wyciągamy mięso z lodówki, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 1-2 minuty (marynatę z mięsa zachowujemy)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • W rondlu podgrzewamy pozostałą marynatę, po czym polewamy nią usmażone mięso
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marynowane oliwki

Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Sałatka pomidorowa z kaparami

Pomidory kroimy w ćwiartki i przenosimy na sitko Następnie posypujemy solą i czekamy ok. 5-10 minut, a następnie przenosimy do miski Kapary drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Kurczak, ryż, pomidory

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >