fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie maślano-cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3dfb40e-5737-49a1-aa41-8ad67243df57
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie maślano-cytrynowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso delikatnie oprószamy przyprawami (solą i pieprzem) z każdej strony
  • Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i odstawiamy
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz, wrzucamy obrany i zmiażdżony czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie dolewamy bulion, śmietankę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Sos doprowadzamy do wrzenie i wkładamy na patelnię z powrotem mięso
  • Patelnię wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (640 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >