fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d508ce0-9a3f-42a7-b483-47d7b14883ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok. 10-12 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy mięso przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z kurczakiem.

Kurczaka możesz podawać z różnymi dodatkami np. z ryżem i ulubionymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >

Grzyby z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >