Kurczak z jogurtem po bałkańsku
Kurczak z jogurtem po bałkańsku
Przygotowanie
- Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok. 10-12 godz.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy mięso przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z kurczakiem.
Kurczaka możesz podawać z różnymi dodatkami np. z ryżem i ulubionymi warzywami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jogurt naturalny (125 g)
- Sok z cytryny (bio) (9 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Rozmaryn suszony (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.