fbpx
Szukaj
open close

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d508ce0-9a3f-42a7-b483-47d7b14883ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok. 10-12 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy mięso przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z kurczakiem.

Kurczaka możesz podawać z różnymi dodatkami np. z ryżem i ulubionymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, (…)

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w (…)

WIĘCEJ >