Kurczak w sosie ziołowo-cytrusowym
Kurczak w sosie ziołowo-cytrusowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski
- Dolewamy bulion i ocet, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 2,5 godz. (co ok. 30 minut mieszamy)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
- Do miski z marynatą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie wylewamy mieszankę na patelnię, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos się zagotuję i zacznie gęstnieć)
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka dla dziecka 7
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Komosanka dla dziecka
Komosę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i pochłonięcia całego mleka) Następnie ugotowaną komosę blendujemy Dodajemy cukier i mieszamy
WIĘCEJ >Burger z pieczarki
Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…
WIĘCEJ >Sernik z batatów
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….
WIĘCEJ >