fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie ziołowo-cytrusowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2b94c18-6a70-4fc7-b52d-1d1a8625dcd5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie ziołowo-cytrusowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Dolewamy bulion i ocet, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier oraz czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 2,5 godz. (co ok. 30 minut mieszamy)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Do miski z marynatą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie wylewamy mieszankę na patelnię, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos się zagotuję i zacznie gęstnieć)
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka

Komosę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i pochłonięcia całego mleka) Następnie ugotowaną komosę blendujemy Dodajemy cukier i mieszamy

WIĘCEJ >

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >