Kurczak z chili i makaronem
Kurczak z chili i makaronem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Chili i paprykę kroimy w cienkie paski
- Mięso kroimy w cienkie plastry
- Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z chili i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy kiełki, orzechy, sos sojowy oraz cukier i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Do misek nakładamy makaron, a na wierzch mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnego makaronu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Makaron ryżowy (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Kiełki fasoli Mung (100 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Chili (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.