fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z limonką i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd386563b-e9bd-493f-a4ef-6d4871152580
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z limonką i kolendrą

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie blendujemy
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy pastę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody czekoladowe

Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki. Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu). Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników. Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję….

WIĘCEJ >

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >