Kurczak z limonką i kolendrą
Kurczak z limonką i kolendrą
Przygotowanie
- Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera
- Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie blendujemy
- Mięso wkładamy do miski, dodajemy pastę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Lody czekoladowe
Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki. Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu). Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników. Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję….
WIĘCEJ >Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…
WIĘCEJ >Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym
Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >