fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z limonką i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd386563b-e9bd-493f-a4ef-6d4871152580
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z limonką i kolendrą

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie blendujemy
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy pastę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt z borówkami

Do miski nakładamy jogurt i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >