fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z pastą curry

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-116
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z pastą curry

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę jogurtu i dokładnie mieszamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pastę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieję
  • Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy pozostały jogurt
  • Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty
  • Zieleninę i orzechy grubo siekamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Pasta curry czerwona (42 g)
  • Orzech nerkowca (35 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >