fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z pastą curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7fa4c7cf-ccbc-4f24-b3d4-b3174f56cbce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z pastą curry

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę jogurtu i dokładnie mieszamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pastę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieję
  • Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy pozostały jogurt
  • Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty
  • Zieleninę i orzechy grubo siekamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Pasta curry czerwona (42 g)
  • Orzech nerkowca (35 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Jarzynówka (zupa)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >