Kurczak z pastą curry
Kurczak z pastą curry
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy połowę jogurtu i dokładnie mieszamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy pastę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy wodę, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieję
- Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy pozostały jogurt
- Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty
- Zieleninę i orzechy grubo siekamy
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Szpinak (200 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Pasta curry czerwona (42 g)
- Orzech nerkowca (35 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.