fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z warzywami w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c00c560-84a4-42a3-88cd-50c7b71fac69
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z warzywami w cieście

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Seler kroimy na kawałki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy mięso oraz groszek i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ciasto wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
  • Następnie nakrywamy ciastem naczynie z potrawą i zaklejamy brzegi, przyciskając ciasto widelcem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Por (140 g)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >