fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z warzywami w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c00c560-84a4-42a3-88cd-50c7b71fac69
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z warzywami w cieście

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Seler kroimy na kawałki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy mięso oraz groszek i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ciasto wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
  • Następnie nakrywamy ciastem naczynie z potrawą i zaklejamy brzegi, przyciskając ciasto widelcem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Por (140 g)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti alla puttanesca

Czosnek obieramy i drobno siekamy Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >

Chleb z twarożkiem

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Twarożek nakładamy na kromki chleba

WIĘCEJ >