fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z warzywami w cieście

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-81
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z warzywami w cieście

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Seler kroimy na kawałki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy mięso oraz groszek i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ciasto wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
  • Następnie nakrywamy ciastem naczynie z potrawą i zaklejamy brzegi, przyciskając ciasto widelcem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Por (140 g)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >