fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak ze szparagami w cieście filo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c25128ea0-18e7-4010-9fff-0e86334fb539
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak ze szparagami w cieście filo

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy warzywa z patelni i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy mąkę i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta i gładka „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Następnie kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę, wsypujemy ser i mieszamy do momentu, aż się roztopi i wyłączamy kuchenkę
  • Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem i warzywami
  • Do miski dodajemy zawartość rondla i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na blacie rozkładamy połowę płatów ciasta filo, smarujemy roztopionym tłuszczem (masłem) i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta
  • Nadzienie rozkładamy wzdłuż brzegów ciasta i formujemy roladki, które następnie kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Opcjonalnie możesz posypać roladki sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Szparag (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Brukselka z płatkami migdałowymi

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru) Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >