fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak ze szparagami w cieście filo

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-117
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak ze szparagami w cieście filo

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy warzywa z patelni i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy mąkę i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta i gładka „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Następnie kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę, wsypujemy ser i mieszamy do momentu, aż się roztopi i wyłączamy kuchenkę
  • Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem i warzywami
  • Do miski dodajemy zawartość rondla i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na blacie rozkładamy połowę płatów ciasta filo, smarujemy roztopionym tłuszczem (masłem) i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta
  • Nadzienie rozkładamy wzdłuż brzegów ciasta i formujemy roladki, które następnie kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Szparag (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Kisiel z siemienia lnianego

Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >