Kurczak cytrynowo-imbirowy
Kurczak cytrynowo-imbirowy
Przygotowanie
- Imbir obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek.
- Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Po tym czasie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos i dokładnie obtaczamy w nim mięso
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Sok z cytryny (bio) (80 ml)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Grillowany kurczak po tajsku
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >