fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak cytrynowo-imbirowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak cytrynowo-imbirowy

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos i dokładnie obtaczamy w nim mięso
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…

WIĘCEJ >

Aromatyczny ryż z kurczakiem

Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…

WIĘCEJ >