Kurczak cytrynowo-imbirowy
Kurczak cytrynowo-imbirowy
Przygotowanie
- Imbir obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek.
- Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Po tym czasie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos i dokładnie obtaczamy w nim mięso
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Sok z cytryny (bio) (80 ml)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blachę i smarujemy tłuszczem Boczek kroimy w większą kostkę Marchew obieramy i ścieramy na…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Wołowina z sezamem
Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Mięso i paprykę kroimy w…
WIĘCEJ >Kapusta duszona ze słoniną
Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…
WIĘCEJ >