fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak cytrynowo-imbirowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2ca9b887-28b3-46d0-ab20-8e391507e4f1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak cytrynowo-imbirowy

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos i dokładnie obtaczamy w nim mięso
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blachę i smarujemy tłuszczem Boczek kroimy w większą kostkę Marchew obieramy i ścieramy na…

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…

WIĘCEJ >

Wołowina z sezamem

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Mięso i paprykę kroimy w…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >