fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3bd7fb47-17b1-4ee9-847f-e682322dfb1b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lekkie ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Tłuszcz wkładamy do osobnego rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon i ziele angielskie) oraz cukier trzcinowy i blendujemy
  • Cały czas blendując dolewamy pozostały sok z cytryny oraz roztopiony tłuszcz
  • Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto dzielimy na dwie nierówne porcję
  • Większą porcję ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy
  • Ciasto przyciskamy do dna oraz boków i odcinamy fragmenty wystające poza brzegi
  • Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i odkładamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Na ciasto w formie nakładamy jabłka, przykrywamy drugą porcją ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (1440 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (160 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Ziele angielskie mielone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Słodkie bułeczki dyniowe

Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką…

WIĘCEJ >

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i ekstrakt wanilii, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser oraz śmietanę i ponownie całość…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >