fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lekkie ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3bd7fb47-17b1-4ee9-847f-e682322dfb1b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekkie ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Tłuszcz wkładamy do osobnego rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon i ziele angielskie) oraz cukier trzcinowy i blendujemy
  • Cały czas blendując dolewamy pozostały sok z cytryny oraz roztopiony tłuszcz
  • Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto dzielimy na dwie nierówne porcję
  • Większą porcję ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy
  • Ciasto przyciskamy do dna oraz boków i odcinamy fragmenty wystające poza brzegi
  • Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i odkładamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Na ciasto w formie nakładamy jabłka, przykrywamy drugą porcją ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (1440 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Cukier trzcinowy (160 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Ziele angielskie mielone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody czekoladowe

Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki. Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu). Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników. Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję….

WIĘCEJ >

Kuszące krokiety mięsne

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę Seler kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę,…

WIĘCEJ >

Ser kozi w ziołach i orzechach

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy bledować) Dodajemy orzechy i całość dokładnie blendujemy Mieszankę orzechów z przyprawami wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej ser (tak aby był równomiernie pokryty)…

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >