fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie ciasto z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3bd7fb47-17b1-4ee9-847f-e682322dfb1b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lekkie ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla
  • Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Tłuszcz wkładamy do osobnego rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon i ziele angielskie) oraz cukier trzcinowy i blendujemy
  • Cały czas blendując dolewamy pozostały sok z cytryny oraz roztopiony tłuszcz
  • Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto dzielimy na dwie nierówne porcję
  • Większą porcję ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy
  • Ciasto przyciskamy do dna oraz boków i odcinamy fragmenty wystające poza brzegi
  • Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i odkładamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Na ciasto w formie nakładamy jabłka, przykrywamy drugą porcją ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (1440 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (160 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Ziele angielskie mielone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >