Lekkie ciasto z jabłkami
Lekkie ciasto z jabłkami
Przygotowanie
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla
- Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
- Tłuszcz wkładamy do osobnego rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
- Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon i ziele angielskie) oraz cukier trzcinowy i blendujemy
- Cały czas blendując dolewamy pozostały sok z cytryny oraz roztopiony tłuszcz
- Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Ciasto dzielimy na dwie nierówne porcję
- Większą porcję ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy
- Ciasto przyciskamy do dna oraz boków i odcinamy fragmenty wystające poza brzegi
- Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i odkładamy
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Na ciasto w formie nakładamy jabłka, przykrywamy drugą porcją ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jabłko (1440 g)
- Mąka razowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (160 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Ziele angielskie mielone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Słodkie bułeczki dyniowe
Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką…
WIĘCEJ >Sernik z malinami
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i ekstrakt wanilii, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser oraz śmietanę i ponownie całość…
WIĘCEJ >Mini pączusie/ gofry
Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Nutella z awokado
Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…
WIĘCEJ >