Lekkie ciasto z jabłkami
Lekkie ciasto z jabłkami
Przygotowanie
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla
- Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
- Tłuszcz wkładamy do osobnego rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
- Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon i ziele angielskie) oraz cukier trzcinowy i blendujemy
- Cały czas blendując dolewamy pozostały sok z cytryny oraz roztopiony tłuszcz
- Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Ciasto dzielimy na dwie nierówne porcję
- Większą porcję ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy
- Ciasto przyciskamy do dna oraz boków i odcinamy fragmenty wystające poza brzegi
- Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i odkładamy
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Na ciasto w formie nakładamy jabłka, przykrywamy drugą porcją ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jabłko (1440 g)
- Mąka razowa (300 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Cukier trzcinowy (160 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Ziele angielskie mielone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Lody czekoladowe
Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki. Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu). Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników. Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję….
WIĘCEJ >Kuszące krokiety mięsne
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę Seler kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę,…
WIĘCEJ >Ser kozi w ziołach i orzechach
Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy bledować) Dodajemy orzechy i całość dokładnie blendujemy Mieszankę orzechów z przyprawami wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej ser (tak aby był równomiernie pokryty)…
WIĘCEJ >Faszerowane cebule
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…
WIĘCEJ >