fbpx
logo
Szukaj
open close

Lody waniliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3b351ea6-7fc0-4f87-9d74-699e603e685c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lody waniliowe

Przygotowanie

  • Jaja sparzamy wrzątkiem i rozdzielamy żółtka od białek
  • Zimną śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy (1/4 ilości) i ubijamy krótko, aż lekko zgęstnieję
  • Wszystkie żółtka przenosimy do osobnej miski, dodajemy cukier trzcinowy (1/2 ilości), cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy
  • Połowę ilości białek ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier
  • Żółtka łączymy z białkami delikatnie mieszając drewnianą łyżką
  • Powstałą masę bardzo delikatnie łączymy z ubitą śmietanką
  • Gotową masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz.
  • W trakcie mrożenia możemy kilkukrotnie przemieszać masę, aby zapobiec powstaniu kryształków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Śmietanka kremówka 30% (400 ml)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (25 g)
  • Wanilia – ekstrakt (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Łyżka drewniana, Mikser, Miska, Pojemnik z pokrywką, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >

Budyń jaglany

Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod ciepłą wodą Następnie przenosimy kaszę do rondla i zalewamy 2/3 ilości mleka Rondel stawiamy na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut (do…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie wylewamy na formę i lekko nią ruszamy, aby równo rozprowadzić tłuszcz)…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek

WIĘCEJ >