fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe lody waniliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64a0fdc4-36fb-4bd8-8673-40c069066e35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowe lody waniliowe

Przygotowanie

  • Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy z niego nasiona i razem ze strąkiem przenosimy je do rondla
  • Dolewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
  • Gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki i usuwamy z niego strąk wanilii
  • Do miski wkładamy żółtka i ubijamy przez ok. 1-2 minuty, a następnie wlewamy do nich stopniowo gorące mleko, cały czas ubijając masę
  • Następnie przelewamy masę do czystego rondla i gotujemy na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając
  • Po tym czasie przecedzamy masę przez sitko do pojemnika do zamrażania i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
  • Lody przenosimy do zamrażalnika na ok. 1 godz.
  • Następnie lody miksujemy i wkładamy ponownie na ok. 1 godz. do zamrażalnika
  • Powyższą czynność powtarzamy do momentu, aż lody staną się twarde i nie będą miały dużych kryształków lodu
  • Na końcu zostawiamy lody w zamrażalnika na ok. 8 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Mleko krowie kondensowane (300 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pojemnik z pokrywką, Rondel, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Przepyszny deser bananowy z lodami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny) Po tym czasie wyciągamy banany z…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie ostrygowym

W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy do niej tłuszcz (oliwę) Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 3-4 minuty Do miski wlewamy sos ostrygowy i tłuszcz (olej sezamowy), dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Saltimbocca z kurczaka z szałwią

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę grubo siekamy Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster szynki, posypujemy serem oraz zieleniną i zawijamy w roladki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni…

WIĘCEJ >