fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe lody waniliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64a0fdc4-36fb-4bd8-8673-40c069066e35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Domowe lody waniliowe

Przygotowanie

  • Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy z niego nasiona i razem ze strąkiem przenosimy je do rondla
  • Dolewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
  • Gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki i usuwamy z niego strąk wanilii
  • Do miski wkładamy żółtka i ubijamy przez ok. 1-2 minuty, a następnie wlewamy do nich stopniowo gorące mleko, cały czas ubijając masę
  • Następnie przelewamy masę do czystego rondla i gotujemy na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając
  • Po tym czasie przecedzamy masę przez sitko do pojemnika do zamrażania i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
  • Lody przenosimy do zamrażalnika na ok. 1 godz.
  • Następnie lody miksujemy i wkładamy ponownie na ok. 1 godz. do zamrażalnika
  • Powyższą czynność powtarzamy do momentu, aż lody staną się twarde i nie będą miały dużych kryształków lodu
  • Na końcu zostawiamy lody w zamrażalnika na ok. 8 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Mleko krowie kondensowane (300 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pojemnik z pokrywką, Rondel, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Jaja świnki – na twardo

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt ogonków, uszek i nosków Z papryki odcinamy plaster Z oliwek wycinamy małe kółka (kropki) na kształt oczek…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >