Makaron z sosem krewetkowym
Makaron z sosem krewetkowym
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Krewetki dokładnie oczyszczamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- W rondlu podgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zbrązowieję
- Dodajemy cebulę, mieszamy i dusimy przez ok. 4-5 minut (do miękkości)
- Dolewamy mleko, dodajemy krewetki, sos ostrygowy, sok z cytryny i przyprawy (chili), mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
- Dodajemy ser, mieszamy i dusimy do momentu, aż się nie roztopi
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy makaron i polewamy sosem krewetkowym
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (310 ml)
- Makaron ryżowy (120 g)
- Ser żółty (80 g)
- Cebula (75 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (75 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Sos ostrygowy (2.5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Duszone przepiórki z oliwkami
Skrzydełka przepiórek składamy pod spód i związujemy ich końce, a w powstałym zagłębieniu umieszczamy skrzyżowane nóżki Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę tłuszczu i podgrzewamy Następnie kładziemy na tłuszcz przepiórki i obsmażamy do momentu póki nie…
WIĘCEJ >Łosoś wędzony, jaja po benedyktyńsku, awokado, brokuł
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzącą wodę mieszamy, tak aby powstał wir Jaja wybijamy po kolei do miski, a następnie powoli wylewamy do garnka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (wyciągamy…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >