fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z sosem krewetkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbce90121-d83c-49b1-9f2d-073e0d681f2d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z sosem krewetkowym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Krewetki dokładnie oczyszczamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu podgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zbrązowieję
  • Dodajemy cebulę, mieszamy i dusimy przez ok. 4-5 minut (do miękkości)
  • Dolewamy mleko, dodajemy krewetki, sos ostrygowy, sok z cytryny i przyprawy (chili), mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy ser, mieszamy i dusimy do momentu, aż się nie roztopi
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron i polewamy sosem krewetkowym

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (310 ml)
  • Makaron ryżowy (120 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Cebula (75 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (75 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka kokosowa (35 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Sos ostrygowy (2.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Duszone przepiórki z oliwkami

Skrzydełka przepiórek składamy pod spód i związujemy ich końce, a w powstałym zagłębieniu umieszczamy skrzyżowane nóżki Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę tłuszczu i podgrzewamy Następnie kładziemy na tłuszcz przepiórki i obsmażamy do momentu póki nie…

WIĘCEJ >

Łosoś wędzony, jaja po benedyktyńsku, awokado, brokuł

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzącą wodę mieszamy, tak aby powstał wir Jaja wybijamy po kolei do miski, a następnie powoli wylewamy do garnka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (wyciągamy…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >