fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-321
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i dusimy przez ok. 1 minutę (na średnim ogniu)
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając
  • Stawiamy rondel na małym ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ser, skórkę i sok z cytryny, zieleninę oraz mięso, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do rondla
  • Dodajemy sos z kurczakiem i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak wędzony (400 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Makaron Tagliatelle (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….

WIĘCEJ >

Wątróbka z brokułami

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na talerz wysypujemy mąkę Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >