fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c2ea186-1ecf-4fbb-b934-a92260dfab7b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i dusimy przez ok. 1 minutę (na średnim ogniu)
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając
  • Stawiamy rondel na małym ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ser, skórkę i sok z cytryny, zieleninę oraz mięso, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do rondla
  • Dodajemy sos z kurczakiem i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak wędzony (400 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Makaron Tagliatelle (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Kiwi obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Komosanka sowa

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Kiwi obieramy i kroimy w plastry Z truskawki usuwamy szypułki i kroimy na pół Komosę przenosimy do miski i…

WIĘCEJ >