fbpx
logo
Szukaj
open close

Marokański gulasz

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f22f66-6807-4d53-8f3f-eea379f7f98c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marokański gulasz

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym.
  • Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu oraz dużą szczyptę pieprzu cayenne.
  • Smażymy przez ok. minutę, po czym dodajemy suchą soczewicę, zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone pomidory lub passatę.
  • Przykrywamy na czas ugotowania się soczewicy.
  • Gdy soczewica jest al dente dodajemy brokuła lub kalafiora oraz ciecierzycę i sól i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możesz także zainspirować się naszymi, innymi propozycjami przyrządzenia gulaszu – spójrz w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion jarski (750 ml)
  • Pomidor (świeży) (680 g)
  • Brokuł (świeży) (500 g)
  • Ciecierzyca – ziarno (250 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Soczewica zielona – ziarno (100 g)
  • Seler nać (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Pieprz kajeński (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >