Marokański gulasz

Marokański gulasz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu oraz dużą szczyptę pieprzu cayenne.
- Smażymy przez ok. minutę, po czym dodajemy suchą soczewicę, zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone pomidory lub passatę.
- Przykrywamy na czas ugotowania się soczewicy.
- Gdy soczewica jest al dente dodajemy brokuła lub kalafiora oraz ciecierzycę i sól i gotujemy jeszcze kilka minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz także zainspirować się naszymi, innymi propozycjami przyrządzenia gulaszu – spójrz w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (750 ml)
- Pomidor (680 g)
- Brokuł (500 g)
- Ciecierzyca – ziarno (250 g)
- Cebula (105 g)
- Soczewica zielona – ziarno (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Kurkuma w proszku (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Pieprz kajeński (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.