Marokański gulasz
Marokański gulasz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu oraz dużą szczyptę pieprzu cayenne.
- Smażymy przez ok. minutę, po czym dodajemy suchą soczewicę, zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone pomidory lub passatę.
- Przykrywamy na czas ugotowania się soczewicy.
- Gdy soczewica jest al dente dodajemy brokuła lub kalafiora oraz ciecierzycę i sól i gotujemy jeszcze kilka minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu będzie odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz także zainspirować się naszymi, innymi propozycjami przyrządzenia gulaszu – spójrz w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Ugotowana ciecierzyca (ok. 250 g)
- ½ szklanki zielonej soczewicy (100 g)
- 1 brokuł lub kalafior (500 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 4 pomidory lub około 350 ml passaty (680 g)
- 3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody (750 ml)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 1 szczypta kurkumy, kuminu, cynamonu i pieprzu cayenne
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Frytki z batatów w boczku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy do miękkości- 20-25…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…
WIĘCEJ >