fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marokański gulasz

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f22f66-6807-4d53-8f3f-eea379f7f98c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Marokański gulasz

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym.
  • Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu oraz dużą szczyptę pieprzu cayenne.
  • Smażymy przez ok. minutę, po czym dodajemy suchą soczewicę, zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone pomidory lub passatę.
  • Przykrywamy na czas ugotowania się soczewicy.
  • Gdy soczewica jest al dente dodajemy brokuła lub kalafiora oraz ciecierzycę i sól i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu będzie odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz także zainspirować się naszymi, innymi propozycjami przyrządzenia gulaszu – spójrz w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ugotowana ciecierzyca (ok. 250 g)
  • ½ szklanki zielonej soczewicy (100 g)
  • 1 brokuł lub kalafior (500 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 4 pomidory lub około 350 ml passaty (680 g)
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody (750 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 szczypta kurkumy, kuminu, cynamonu i pieprzu cayenne
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min obieramy…

WIĘCEJ >

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >