fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marokański gulasz

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f22f66-6807-4d53-8f3f-eea379f7f98c-1

Marokański gulasz

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym.
  • Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu oraz dużą szczyptę pieprzu cayenne.
  • Smażymy przez ok. minutę, po czym dodajemy suchą soczewicę, zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone pomidory lub passatę.
  • Przykrywamy na czas ugotowania się soczewicy.
  • Gdy soczewica jest al dente dodajemy brokuła lub kalafiora oraz ciecierzycę i sól i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ok. 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 brokuł lub kalafior (500 g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki czosnku (15 g)
  • 4 pomidory lub ok. 350 ml passaty
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego (ew. wody)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kurkuma, kumin, cynamon, pieprz cayenne
  • sól

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości (…)

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso (…)

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl