fbpx
logo
Szukaj
open close

Meksykańskie chili con carne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc01d86d9-be1a-4560-96e2-8302e3465d41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańskie chili con carne

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając i rozbijając grudy
  • Dodajemy przyprawy (chili i sól) i pomidory, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Opłukaną fasolę dodajemy do rondla, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (350 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kwiatki z jaj sadzonych

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Oliwki i parówkę kroimy w plastry Jaja przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami (tak jak…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Kurczak pieczony w ziołach

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy na pół Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu, dodajemy zieleninę oraz czosnek i dokładnie mieszamy Delikatnie podnosimy skórę…

WIĘCEJ >

Wiosenne warzywa z patelni

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…

WIĘCEJ >