Meksykańskie chili con carne
Meksykańskie chili con carne
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając i rozbijając grudy
- Dodajemy przyprawy (chili i sól) i pomidory, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Opłukaną fasolę dodajemy do rondla, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Fasola biała z puszki (400 g)
- Wołowina mięso mielone (350 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Chili w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kwiatki z jaj sadzonych
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Oliwki i parówkę kroimy w plastry Jaja przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami (tak jak…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczakiem i ziemniakami
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Kurczak pieczony w ziołach
Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy na pół Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu, dodajemy zieleninę oraz czosnek i dokładnie mieszamy Delikatnie podnosimy skórę…
WIĘCEJ >Wiosenne warzywa z patelni
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…
WIĘCEJ >