fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańskie chili con carne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc01d86d9-be1a-4560-96e2-8302e3465d41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańskie chili con carne

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając i rozbijając grudy
  • Dodajemy przyprawy (chili i sól) i pomidory, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Opłukaną fasolę dodajemy do rondla, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (350 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka

Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >