fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięso mielone – przepis podstawowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf2fcd650-8485-49c0-94d0-987f284d8082
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mięso mielone – przepis podstawowy

Przygotowanie

  • Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
  • Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
  • Doprawiamy solą.
  • Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
  • Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz istniejącym nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.
Z tak przygotowanego mięsa można przygotować posiłek jednogarnkowy. Gotujemy różne warzywa, następnie do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem dodajemy mięso i warzywa, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy do momentu aż całość się zagrzeje.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
  • 900 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z mango, pomarańczą i granatem

Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >