Mięso mielone – przepis podstawowy
Mięso mielone – przepis podstawowy
Przygotowanie
- Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
- Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
- Doprawiamy solą.
- Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
- Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (900 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek i brokuła
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy brokuła, można dodać również inne ulubione świeże zioła Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub…
WIĘCEJ >Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki
Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…
WIĘCEJ >