Mięso mielone – przepis podstawowy
Mięso mielone – przepis podstawowy
Przygotowanie
- Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
- Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
- Doprawiamy solą.
- Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
- Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz istniejącym nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.
Z tak przygotowanego mięsa można przygotować posiłek jednogarnkowy. Gotujemy różne warzywa, następnie do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem dodajemy mięso i warzywa, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy do momentu aż całość się zagrzeje.
Autor
Lista składników
- 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
- 900 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z mango, pomarańczą i granatem
Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami
WIĘCEJ >Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…
WIĘCEJ >Halibut z sosem chrzanowo-porowym
Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…
WIĘCEJ >