Mięso mielone – przepis podstawowy
Mięso mielone – przepis podstawowy
Przygotowanie
- Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
- Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
- Doprawiamy solą.
- Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
- Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz istniejącym nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.
Z tak przygotowanego mięsa można przygotować posiłek jednogarnkowy. Gotujemy różne warzywa, następnie do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem dodajemy mięso i warzywa, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy do momentu aż całość się zagrzeje.
Autor
Lista składników
- 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
- 900 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Gofry marchewkowe
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…
WIĘCEJ >Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….
WIĘCEJ >