logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięso mielone – przepis podstawowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-1

Mięso mielone – przepis podstawowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-1

Przygotowanie

  • Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
  • Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
  • Doprawiamy solą.
  • Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
  • Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu. 

Uwagi

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie na maszynce do mielenia mięsa.
Z tak przygotowanego mięsa można przygotować posiłek jednogarnkowy. Gotujemy różne warzywa, następnie do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy mięso i warzywa, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy, aż całość się zagrzeje.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 lub 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 900 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiego

Potrzebny sprzęt

Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej (…)

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl