Mięso nadziewane mozzarellą i papryką
Mięso nadziewane mozzarellą i papryką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Paprykę czerwoną kroimy w plastry i układamy na papier
- Następnie skrapiamy paprykę połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę zieloną kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę oraz paprykę zieloną i podsmażamy przez ok. 4 minuty
- Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy passatę, przyprawy (pieprz) i zawartość patelni, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 25 cm na kawałku nieprzywierającego papieru do pieczenia
- Z piekarnika wyciągamy blachę z paprykami
- Mozzarellę kroimy w plastry i układamy wzdłuż na środku prostokąta, a na nią kładziemy plastry papryki
- Zaczynając od krótszego końca, zwijamy mięso w rulon, pozbywając się papieru do pieczenia
- Rulon kładziemy na blachę (brzegiem zawinięcia do dołu) i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (690 g)
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Passata pomidorowa (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >