fbpx
logo
Szukaj
open close

Mięso, ser, jaja, boczek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d6e1a7f-e288-4f4b-af5f-c3a164e06098
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mięso, ser, jaja, boczek

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Na talerzu układamy sałatę oraz pomidora i skrapiamy tłuszczem
  • Mięso ściągamy z patelni, odkładamy na 3-4 minuty do ostygnięcia, kroimy w paski i układamy na sałatę
  • Na patelnię kładziemy boczek i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i układamy na sałatkę
  • Na sałatkę kładziemy podsmażony boczek i całość posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (85 g)
  • Kurczak pierś (75 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Jajo przepiórcze (24 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ser żółty (15 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Curry w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka warzywna z koprem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski z zieleniną…

WIĘCEJ >

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy…

WIĘCEJ >

Omlet

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Cały czas mieszając dolewamy mleko i dosypujemy mąkę oraz otręby Konsystencja masy powinna być lejąca, ale spieniona Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy…

WIĘCEJ >

Kurczak z ryżem po hiszpańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i…

WIĘCEJ >