fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięso, ser, jaja, boczek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d6e1a7f-e288-4f4b-af5f-c3a164e06098
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mięso, ser, jaja, boczek

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Na talerzu układamy sałatę oraz pomidora i skrapiamy tłuszczem
  • Mięso ściągamy z patelni, odkładamy na 3-4 minuty do ostygnięcia, kroimy w paski i układamy na sałatę
  • Na patelnię kładziemy boczek i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i układamy na sałatkę
  • Na sałatkę kładziemy podsmażony boczek i całość posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (85 g)
  • Kurczak pierś (75 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Jajo przepiórcze (24 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ser żółty (15 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Curry w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Kasza jęczmienna z rodzynkami

W garnku zagotowujemy wodę Kaszę mielimy (np. w blenderze), a następnie przenosimy do garnka z wrzącą wodą, dodajemy sól oraz rodzynki i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu) Dodajemy śmietankę i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Wędzona makrela

Makrelę obrać ze skóry i ości i … zjeść. Dołóż do tego posiłku świeże warzywa, takie jakie lubisz.

WIĘCEJ >

Racuchy z serem

Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszony ser, żółtka oraz cukry i dokładnie miksujemy Następnie dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy W osobnej misce ubijamy białka z solą, a następnie przenosimy je do miski z ciastem i…

WIĘCEJ >