fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Minitarty z grapefruitem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-21
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Minitarty z grapefruitem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (pokrojony w kostkę) i miksujemy na konsystencję grubej bułki tartej
  • Do masy wybijamy jajo (1/4 ilości) i mieszamy do momentu, aż powstanie ciasto
  • Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na równe porcje
  • Foremki wykładamy ciastem (nadmiar odcinamy), po czym ustawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dodajemy skórkę i sok z grapefruita, cukier oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy na spody tart, stawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy je z foremek
  • Grapefruita obieramy i dzielimy na cząstki
  • Minitarty podajemy na ciepło, udekorowane cząstkami grapefruita

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia minitart.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Grapefruit czerwony (200 g)
  • Sok z grapefruita 100% (150 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Grapefruit – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >

Brukselka w aromatycznym sosie

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >