Minitarty z grapefruitem
Minitarty z grapefruitem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Foremki lekko smarujemy tłuszczem
- Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (pokrojony w kostkę) i miksujemy na konsystencję grubej bułki tartej
- Do masy wybijamy jajo (1/4 ilości) i mieszamy do momentu, aż powstanie ciasto
- Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na równe porcje
- Foremki wykładamy ciastem (nadmiar odcinamy), po czym ustawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia
- Do miski wybijamy pozostałe jaja, dodajemy skórkę i sok z grapefruita, cukier oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy
- Masę nakładamy na spody tart, stawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy je z foremek
- Grapefruita obieramy i dzielimy na cząstki
- Minitarty podajemy na ciepło, udekorowane cząstkami grapefruita
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.
Autor
Lista składników
Kruche ciasto
- Mąka orkiszowa (175 g)
- Masło (130 g)
- Mleko kokosowe (35 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Cukier puder (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Warstwa owocowa
- Borówka (400 g)
- Cukier puder (60 g)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Minitarty z sosem cynamonowym
Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy Następnie formujemy z ciasta…
WIĘCEJ >Krucha tarta z rabarbarem
Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Kokosowa tarta malinowa
Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…
WIĘCEJ >