fbpx
logo
Szukaj
open close

Minitarty z grapefruitem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f67f0c5-d717-488f-a7f7-1ec68f506e46
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Minitarty z grapefruitem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (pokrojony w kostkę) i miksujemy na konsystencję grubej bułki tartej
  • Do masy wybijamy jajo (1/4 ilości) i mieszamy do momentu, aż powstanie ciasto
  • Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na równe porcje
  • Foremki wykładamy ciastem (nadmiar odcinamy), po czym ustawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dodajemy skórkę i sok z grapefruita, cukier oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy na spody tart, stawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy je z foremek
  • Grapefruita obieramy i dzielimy na cząstki
  • Minitarty podajemy na ciepło, udekorowane cząstkami grapefruita

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Kruche ciasto

  • Mąka orkiszowa (175 g)
  • Masło (130 g)
  • Mleko kokosowe (35 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Warstwa owocowa

  • Borówka (400 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma na tartę - 24 cm, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z ziemniakami i bekonem

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Boczek kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Wiejska grochówka

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >