fbpx
logo
Szukaj
open close

Minitarty z grapefruitem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f67f0c5-d717-488f-a7f7-1ec68f506e46
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Minitarty z grapefruitem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (pokrojony w kostkę) i miksujemy na konsystencję grubej bułki tartej
  • Do masy wybijamy jajo (1/4 ilości) i mieszamy do momentu, aż powstanie ciasto
  • Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na równe porcje
  • Foremki wykładamy ciastem (nadmiar odcinamy), po czym ustawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dodajemy skórkę i sok z grapefruita, cukier oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy na spody tart, stawiamy foremki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tarty do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy je z foremek
  • Grapefruita obieramy i dzielimy na cząstki
  • Minitarty podajemy na ciepło, udekorowane cząstkami grapefruita

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Kruche ciasto

  • Mąka orkiszowa (175 g)
  • Masło (130 g)
  • Mleko kokosowe (35 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Warstwa owocowa

  • Borówka (400 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma na tartę - 24 cm, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Minitarty z sosem cynamonowym

Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na (…)

WIĘCEJ >

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami (…)

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta (…)

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta (…)

WIĘCEJ >