Minitarty z sosem cynamonowym
Minitarty z sosem cynamonowym
Przygotowanie
- Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego
- Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej
- Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy
- Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Foremki lekko smarujemy tłuszczem
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, po czym wycinamy z niego kółka i wylepiamy nimi foremki
- Spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Minitarty przykrywamy papierem i obciążamy ryżem, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Następnie wyciągamy papier z ryżem i pieczemy przez kolejne ok. 10 minut
- Mleko wlewamy do rondla, podgrzewamy i odstawiamy
- Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), cukier oraz przyprawy (cynamon), dodajemy żółtka i ucieramy
- Cały czas ucierając stopniowo dolewamy mleko
- Sos przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając
- Gdy sos ostygnie przelewamy go do minitart i wkładamy do lodówki
- Przed podaniem oprószamy minitarty przyprawami (cynamonem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart i tartaletek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Jajo żółtko (80 g)
- Cukier trzcinowy (70 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Woda (15 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…
WIĘCEJ >Mus czekoladowy
Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę Najlepiej zrobić mus od razu z kilku jabłek i bananów, kilka dni spokojnie w lodówce…
WIĘCEJ >Pyszna kanapka z kurczakiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia Obieramy paprykę…
WIĘCEJ >Zupa dyniowa
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…
WIĘCEJ >