fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Minitarty z sosem cynamonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde48bf91-fe24-4127-b902-27dbfdf5a081
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Minitarty z sosem cynamonowym

Przygotowanie

  • Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego
  • Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej
  • Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy
  • Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Foremki lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, po czym wycinamy z niego kółka i wylepiamy nimi foremki
  • Spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Minitarty przykrywamy papierem i obciążamy ryżem, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy papier z ryżem i pieczemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Mleko wlewamy do rondla, podgrzewamy i odstawiamy
  • Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), cukier oraz przyprawy (cynamon), dodajemy żółtka i ucieramy
  • Cały czas ucierając stopniowo dolewamy mleko
  • Sos przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając
  • Gdy sos ostygnie przelewamy go do minitart i wkładamy do lodówki
  • Przed podaniem oprószamy minitarty przyprawami (cynamonem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart i tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cukier trzcinowy (70 g)
  • Migdał (50 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Woda (15 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy

Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę Najlepiej zrobić mus od razu z kilku jabłek i bananów, kilka dni spokojnie w lodówce…

WIĘCEJ >

Pyszna kanapka z kurczakiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia Obieramy paprykę…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >