Misa smakowitości
Misa smakowitości
Przygotowanie
Falafel
- Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodę i odstawiamy na ok. 10-12 godz. (ilość wody powinna być ok. 5 cm powyżej poziomu ciecierzycy)
- Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i przenosimy do miski
- Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z ciecierzycą
- Do miski dodajemy również sól oraz sodę i całość miksujemy do momentu, aż ciecierzyca zacznie się kleić
- Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy
- Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki i odkładamy na talerz
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
Misa smakowitości
- Marchew obieramy
- Wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Po kolei wrzucamy wszystkie składniki, smażymy po ok. 3-4 minuty i przenosimy na talerz
- Obok wszystkich składników kładziemy falafel, na środek nakładamy pesto, a na pesto kładziemy żółtko jaja i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Falafel
- Ciecierzyca – ziarno (400 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Czosnek (15 g)
- Sól kłodawska (7 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Misa smakowitości
- Papryka czerwona (230 g)
- Cukinia zielona (200 g)
- Pieczarka (świeża) (160 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Marchew (90 g)
- Pesto czerwone (80 g)
- Jajo żółtko (80 g)
- Sezam biały (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce z biedronkami
Na kromki chleba nakładamy ser i kroimy na pół w trójkąty Koper drobno siekamy i posypujemy nim kanapki Z mozzarelli wycinamy kółka Pomidorki kroimy na pół, a następnie wycinamy z nich małe trójkąciki (tak jak…
WIĘCEJ >Steki wołowe z pieprzem kajeńskim
Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz. Na…
WIĘCEJ >