fbpx
logo
Szukaj
open close

Misa smakowitości

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad3fc0ce-ea8e-4ec2-98a9-46b153d0aa16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Misa smakowitości

Przygotowanie

Falafel

  • Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodę i odstawiamy na ok. 10-12 godz. (ilość wody powinna być ok. 5 cm powyżej poziomu ciecierzycy)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i przenosimy do miski
  • Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z ciecierzycą
  • Do miski dodajemy również sól oraz sodę i całość miksujemy do momentu, aż ciecierzyca zacznie się kleić
  • Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy
  • Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Misa smakowitości

  • Marchew obieramy
  • Wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Po kolei wrzucamy wszystkie składniki, smażymy po ok. 3-4 minuty i przenosimy na talerz
  • Obok wszystkich składników kładziemy falafel, na środek nakładamy pesto, a na pesto kładziemy żółtko jaja i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Falafel

  • Ciecierzyca – ziarno (400 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sól kłodawska (7 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Misa smakowitości

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (160 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pesto czerwone (80 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Sezam biały (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Warzywna misa Buddy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo (…)

WIĘCEJ >