fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Misa smakowitości

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad3fc0ce-ea8e-4ec2-98a9-46b153d0aa16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Misa smakowitości

Przygotowanie

Falafel

  • Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodę i odstawiamy na ok. 10-12 godz. (ilość wody powinna być ok. 5 cm powyżej poziomu ciecierzycy)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i przenosimy do miski
  • Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z ciecierzycą
  • Do miski dodajemy również sól oraz sodę i całość miksujemy do momentu, aż ciecierzyca zacznie się kleić
  • Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy
  • Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Misa smakowitości

  • Marchew obieramy
  • Wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Po kolei wrzucamy wszystkie składniki, smażymy po ok. 3-4 minuty i przenosimy na talerz
  • Obok wszystkich składników kładziemy falafel, na środek nakładamy pesto, a na pesto kładziemy żółtko jaja i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Falafel

  • Ciecierzyca – ziarno (400 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sól kłodawska (7 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Misa smakowitości

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (160 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pesto czerwone (80 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Sezam biały (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce z biedronkami

Na kromki chleba nakładamy ser i kroimy na pół w trójkąty Koper drobno siekamy i posypujemy nim kanapki Z mozzarelli wycinamy kółka Pomidorki kroimy na pół, a następnie wycinamy z nich małe trójkąciki (tak jak…

WIĘCEJ >

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz. Na…

WIĘCEJ >