fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Misa smakowitości

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad3fc0ce-ea8e-4ec2-98a9-46b153d0aa16
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Misa smakowitości

Przygotowanie

Falafel

  • Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodę i odstawiamy na ok. 10-12 godz. (ilość wody powinna być ok. 5 cm powyżej poziomu ciecierzycy)
  • Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i przenosimy do miski
  • Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z ciecierzycą
  • Do miski dodajemy również sól oraz sodę i całość miksujemy do momentu, aż ciecierzyca zacznie się kleić
  • Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy
  • Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Misa smakowitości

  • Marchew obieramy
  • Wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Po kolei wrzucamy wszystkie składniki, smażymy po ok. 3-4 minuty i przenosimy na talerz
  • Obok wszystkich składników kładziemy falafel, na środek nakładamy pesto, a na pesto kładziemy żółtko jaja i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Falafel

  • Ciecierzyca – ziarno (400 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sól kłodawska (7 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Misa smakowitości

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (160 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pesto czerwone (80 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Sezam biały (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >