fbpx
Szukaj
open close

Morele zapiekane z kremem migdałowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2cff0e0d-731c-40d3-b653-e3644463fe4d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Morele zapiekane z kremem migdałowym

Przygotowanie

  • Morele kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy na cząstki
  • Migdały wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy migdały na sitko i płuczemy pod zimną wodą
  • Migdały osuszamy i obieramy ze skórki, wystarczy lekki nacisk palcami, a migdał sam wyskoczy ze skórki
  • Obrane migdały przenosimy do młynka i mielimy na proszek
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C
  • Foremki żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do każdej foremki wkładamy morele i oprószamy przyprawami
  • Do miski wsypujemy migdały, dodajemy słodzik i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i roztrzepujemy rózgą kuchenną, po czym wlewamy do miski z migdałami
  • Następnie do miski z migdałami i jajami stopniowo dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, do momentu, aż krem będzie gładki
  • Przygotowany krem przenosimy do foremek z morelami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z morelami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Morela (540 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Migdał (80 g)
  • Mleko krowie (50 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Masło (10 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremki do sufletów, Miska, Młynek elektryczny, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mus morelowy

Żelatynę wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia Morele kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy (…)

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli (…)

WIĘCEJ >