Mus czekoladowy z bitą śmietaną
Mus czekoladowy z bitą śmietaną
Przygotowanie
- Kilka kostek czekolady „kroimy” przy pomocy obieraczki do warzyw tak, aby uzyskać wiórki
- Pozostałą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do rondla
- Pucharki wkładamy do lodówki
- Do rondla z czekoladą wsypujemy mleko w proszku i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się roztopi
- Rondel ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
- Następnie pianę przenosimy do rondla z czekoladą i delikatnie mieszamy
- Mus czekoladowy przenosimy do oziębionych pucharków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Do miski wlewamy śmietankę i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut
- Przed podaniem musu, śmietankę ubijamy na sztywną pianę i rozkładamy na musach, a na koniec posypujemy wiórkami czekolady
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań czekoladowych.
Autor
Lista składników
- Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
- Jajo białko (120 g)
- Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
- Mleko w proszku (40 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.