fbpx
logo
Szukaj
open close

Mus z czerwonej papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc9dde621-6af6-478d-9810-853b64108bfc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus z czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Żelatynę moczymy w zimnej wodzie
  • Papryki dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie gotujemy papryki na parze przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Ugotowane papryki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie papryki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona
  • Do miski wlewamy śmietankę i wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut
  • Paprykę wkładamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Do rondla wlewamy łyżkę bulionu, dodajemy odsączoną żelatynę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści
  • Następnie dodajemy zblendowaną paprykę i przyprawy, dolewamy pozostały bulion i dokładnie mieszamy
  • Zawartość rondla przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Z zamrażarki wyciągamy śmietankę i ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy pianę do masy paprykowej i całość delikatnie mieszamy
  • Foremki lekko smarujemy tłuszczem i przekładamy do nich masę paprykową, po czym wkładamy do lodówki na min. 8 godz.
  • Przed podaniem każdą foremkę wkładamy do wrzącej wody, wyciągamy i odwracamy foremki górą do doły aby wyciągnąć musy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Śmietanka kokosowa (200 g)
  • Żelatyna w proszku (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremki do sufletów, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Rondel, Wkładka do gotowania na parze, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona papryka przekładana pastą rybną

W piekarniku rozgrzewamy grill Każdą paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne Następnie na blachę kładziemy kawałki papryki skórą (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana kaszą bulgur

Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki W garnku zagotowujemy bulion (…)

WIĘCEJ >

Faszerowana papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka makaronowa z papryką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w drobną kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

-30% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ30 w koszyku. Kod działa do niedzieli (5.05.2024)

X