fbpx
logo
Szukaj
open close

Okra z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fc615c7-c475-4dbe-bc31-f3abaadbbcf2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okra z limonką

Przygotowanie

  • Od okry odcinamy szypułki i myjemy pod zimną wodą, a następnie dokładnie osuszamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy chili, czosnek i przyprawy (nasiona kolendry), mieszamy i podduszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidory i kiedy płyn zaczyna bulgotać – dodajemy okrę, sok z limonki i przyprawy
  • Potrząsamy patelnią, tak aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie wymieszały i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Okra (1000 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra – nasiona (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Duszona wołowina z imbirem

Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Herbatniki serowo-czosnkowe z mąki kokosowej

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, przyprawy (sól i cebulę) i dokładnie miksujemy Następnie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie…

WIĘCEJ >

Marynowane pieczarki z ziołami

Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski Z drugą…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >