fbpx
logo
Szukaj
open close

Okra z limonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fc615c7-c475-4dbe-bc31-f3abaadbbcf2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okra z limonką

Przygotowanie

  • Od okry odcinamy szypułki i myjemy pod zimną wodą, a następnie dokładnie osuszamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy chili, czosnek i przyprawy (nasiona kolendry), mieszamy i podduszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidory i kiedy płyn zaczyna bulgotać – dodajemy okrę, sok z limonki i przyprawy
  • Potrząsamy patelnią, tak aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie wymieszały i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Okra (1000 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra – nasiona (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Klasyczne ciastka lamington

Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut, aby był miękki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąki i proszek…

WIĘCEJ >

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >

Jogurt z owocami i granolą

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami oraz granolą

WIĘCEJ >

Kisiel z malinami

Maliny dokładnie myjemy, odsączamy i wkładamy do rondla Dodajemy słodzik, dolewamy sok z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (na małym ogniu) Następnie wlewamy do rondla 3/4 ilości wody i mieszamy Pozostałą…

WIĘCEJ >