fbpx
logo
Szukaj
open close

Ozorek z morelami i rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c735b3424-6144-4383-bd15-feb483b72eb6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ozorek z morelami i rodzynkami

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy ozór, dolewamy wodę i zagotowujemy na dużym ogniu
  • Zmieniamy wodę i powtórnie zagotowujemy
  • Ponownie zmieniamy wodę i jeszcze raz zagotowujemy, ale tym razem na małym ogniu
  • Dodajemy przyprawy (czosnek, liście laurowe i majeranek) i gotujemy przez ok. 2 godz.
  • Odlewamy wodę, usuwamy przyprawy (liście laurowe) i obieramy ozór ze skóry
  • Ostygnięty ozór kroimy w cienkie plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Do rondla wlewamy pomidory, dodajemy pozostałe składniki (poza ozorem) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mieszanina zgęstnieję
  • Plastry ozora układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Wołowina ozór (600 g)
  • Czosnek granulowany (6 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem (…)

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >