Ozorek z morelami i rodzynkami
Ozorek z morelami i rodzynkami
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy ozór, dolewamy wodę i zagotowujemy na dużym ogniu
- Zmieniamy wodę i powtórnie zagotowujemy
- Ponownie zmieniamy wodę i jeszcze raz zagotowujemy, ale tym razem na małym ogniu
- Dodajemy przyprawy (czosnek, liście laurowe i majeranek) i gotujemy przez ok. 2 godz.
- Odlewamy wodę, usuwamy przyprawy (liście laurowe) i obieramy ozór ze skóry
- Ostygnięty ozór kroimy w cienkie plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Do rondla wlewamy pomidory, dodajemy pozostałe składniki (poza ozorem) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mieszanina zgęstnieję
- Plastry ozora układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
- Wołowina ozór (600 g)
- Czosnek granulowany (6 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Liść laurowy (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.