fbpx
logo
Szukaj
open close

Ozorki w sosie grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d00de18-15e2-4db6-a92c-8caf3c108ccd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ozorki w sosie grzybowym

Przygotowanie

Ozorki

  • Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem
  • Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy ozór z garnka i obieramy ze skóry
  • Obrany ozór wkładamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie wyciągamy ozór z garnka, kroimy w plastry i wkładamy do sosu grzybowego

Sos grzybowy

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wlewamy połowę wody, w której gotował się ozór i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozorki

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Seler naciowy (25 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos grzybowy

  • Cebula (105 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Podgrzybek (świeży) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >