fbpx
logo
Szukaj
open close

Ozorki w sosie grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d00de18-15e2-4db6-a92c-8caf3c108ccd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ozorki w sosie grzybowym

Przygotowanie

Ozorki

  • Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem
  • Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy ozór z garnka i obieramy ze skóry
  • Obrany ozór wkładamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie wyciągamy ozór z garnka, kroimy w plastry i wkładamy do sosu grzybowego

Sos grzybowy

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wlewamy połowę wody, w której gotował się ozór i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozorki

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Seler naciowy (25 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos grzybowy

  • Cebula (105 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Podgrzybek (świeży) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…

WIĘCEJ >