fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorki w sosie grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ozorki w sosie grzybowym

Przygotowanie

Ozorki

  • Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem
  • Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy ozór z garnka i obieramy ze skóry
  • Obrany ozór wkładamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie wyciągamy ozór z garnka, kroimy w plastry i wkładamy do sosu grzybowego

Sos grzybowy

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wlewamy połowę wody, w której gotował się ozór i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozorki

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Seler naciowy (25 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos grzybowy

  • Cebula (105 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Podgrzybek (świeży) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…

WIĘCEJ >

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >