fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ozorki w sosie grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ozorki w sosie grzybowym

Przygotowanie

Ozorki

  • Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem
  • Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy ozór z garnka i obieramy ze skóry
  • Obrany ozór wkładamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie wyciągamy ozór z garnka, kroimy w plastry i wkładamy do sosu grzybowego

Sos grzybowy

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wlewamy połowę wody, w której gotował się ozór i gotujemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ozorków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ozorki

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina ozór (200 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Seler naciowy (25 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos grzybowy

  • Cebula (105 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Podgrzybek (świeży) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >