Ozorki w sosie grzybowym
Ozorki w sosie grzybowym
Przygotowanie
Ozorki
- Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem
- Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie wyciągamy ozór z garnka i obieramy ze skóry
- Obrany ozór wkładamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut
- Następnie wyciągamy ozór z garnka, kroimy w plastry i wkładamy do sosu grzybowego
Sos grzybowy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Wlewamy połowę wody, w której gotował się ozór i gotujemy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ozorków.
Autor
Lista składników
Ozorki
- Woda (300 ml)
- Wieprzowina ozór (200 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Seler naciowy (25 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Sos grzybowy
- Cebula (105 g)
- Borowik (świeży) (50 g)
- Podgrzybek (świeży) (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z wakame
Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…
WIĘCEJ >Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…
WIĘCEJ >