Pączki
Pączki
Przygotowanie
- Tłuszcz (masło) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, słodzik (cukier waniliowy) oraz sól i całość dokładnie mieszamy
- Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy
- Następnie ścieramy z cytryny skórkę i wyciskamy z niej sok
- Do osobnej miski wkładamy żółtka, dodajemy słodzik (cukier trzcinowy) i miksujemy
- Do miski z żółtkami dodajemy pozostałe składniki (poza masłem) i całość wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut
- Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz (masło)
- Ciasto nie powinno być zbite, a mieć elastyczną konsystencję (w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka i miksujemy)
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut, aby wyrosło
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem (olejem)
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy i odgazowujemy
- Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy pączki
- Uformowane pączki lekko smarujemy tłuszczem (olejem), przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 20-25 minut
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej) – powinno być go tak dużo, aby pączki podczas smażenia nie dotykały dna
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy się szybko smaży, wypływa na wierzch i jest otoczony bąbelkami, jeśli tak – tłuszcz jest gotowy do smażenia
- Pączki smażymy partiami przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (długość smażenia może się różnić)
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Na ręcznik kładziemy usmażone pączki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu
- Opcjonalnie dekorujemy pączki cukrem pudrem lub innymi, ulubionymi dodatkami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.
Autor
Lista składników
- Olej rzepakowy ekologiczny (1000 ml)
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Mleko krowie (250 g)
- Jajo żółtko (160 g)
- Cytryna (80 g)
- Masło (70 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Ocet spirytusowy (18 ml)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (15 g)
- Drożdże w proszku (14 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.