Paella z letnich warzyw
Paella z letnich warzyw
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w paski
- Z fasolki odcinamy końcówki
- Cukinię kroimy w słupki
- Pomidory kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy paprykę z fasolką i smażymy przez ok. 10 minut
- Następnie przenosimy warzywa do miski, a na patelnię wrzucamy cukinię i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy z powrotem paprykę z fasolką i mieszamy
- Następnie dodajemy przyprawy (paprykę ostrą i rozmaryn), zieleninę i ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Po tym czasie ściągamy z patelni pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż wyparuję cały płyn, a ryż będzie miękki)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. zielony groszek.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cukinia zielona (300 g)
- Pomidor (300 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)
- Rozmaryn suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami,…
WIĘCEJ >Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem
Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…
WIĘCEJ >Sałatka pekińska
Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >