Pasztet z grzybami
Pasztet z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
- Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz.
- Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cebulę obieramy
- Grzyby, cebulę, wątróbkę i karkówkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
- Do miski dolewamy bulion, odrobinę wody w której moczyły się grzyby, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 80 minut
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostygnięcia
- Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.
Autor
Lista składników
- Indyk wątróbka (300 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Borowik suszony (40 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Buraki pieczone z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości) Następnie wyciągamy…
WIĘCEJ >