fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-94
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz.
  • Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę obieramy
  • Grzyby, cebulę, wątróbkę i karkówkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
  • Do miski dolewamy bulion, odrobinę wody w której moczyły się grzyby, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 80 minut
  • Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostygnięcia
  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (300 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Smalec z gęsi (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Borowik suszony (40 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Smażony szpinak z orzechami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Szpinak grubo siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy orzechy oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając Dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >