fbpx
Szukaj
open close

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce56d5375-678e-4438-861b-5354ebf88e00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz.
  • Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę obieramy
  • Grzyby, cebulę, wątróbkę i karkówkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
  • Do miski dolewamy bulion, odrobinę wody w której moczyły się grzyby, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 80 minut
  • Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostygnięcia
  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (300 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Smalec z gęsi (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Borowik suszony (40 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy (…)

WIĘCEJ >