fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce56d5375-678e-4438-861b-5354ebf88e00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz.
  • Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę obieramy
  • Grzyby, cebulę, wątróbkę i karkówkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
  • Do miski dolewamy bulion, odrobinę wody w której moczyły się grzyby, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 80 minut
  • Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostygnięcia
  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (300 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Smalec z gęsi (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Borowik suszony (40 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Buraki pieczone z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości) Następnie wyciągamy…

WIĘCEJ >