Pasztet z grzybami
Pasztet z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
- Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz.
- Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cebulę obieramy
- Grzyby, cebulę, wątróbkę i karkówkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
- Do miski dolewamy bulion, odrobinę wody w której moczyły się grzyby, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 80 minut
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostygnięcia
- Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.
Autor
Lista składników
- Indyk wątróbka (300 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Borowik suszony (40 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.