fbpx
logo
Szukaj
open close

Pęczak z owocami morza i fenkułem a’la risotto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c488a016c-69b3-4af2-ba59-11fad4c64055
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pęczak z owocami morza i fenkułem a’la risotto

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odsączamy
  • Owoce morza dokładnie płuczemy i oczyszczamy
  • Koper dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki
  • Ząbki czosnku obieramy, usuwamy z nich kiełki, a miąższ drobno siekamy
  • Owoce morza wrzucamy do garnka i gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż muszle się otworzą)
  • W trakcie gotowania co jakiś czas lekko potrząsamy garnkiem
  • Nieotworzone muszle wyrzucamy, a pozostałe przenosimy do cedzaka i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Następnie owoce morza wyciągamy z muszli, a wywar przecedzamy i zostawiamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy koper i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Wsypujemy pęczak i dokładnie mieszamy
  • Wlewamy wywar (jeśli jest go za mało dolewamy wodę), dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Pod koniec gotowania dodajemy czosnek, zieleninę oraz śmietankę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy owoce morza, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Małże (świeże) (1000 g)
  • Woda (750 ml)
  • Fenkuł (koper włoski) (650 g)
  • Omułki (świeże) (250 g)
  • Pęczak (200 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (40 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza (…)

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. (…)

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i (…)

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) (…)

WIĘCEJ >