fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone krewetki kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02be339f-e425-4db3-a18b-5db15aaa19f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone krewetki kokosowe

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wybijamy jaja i lekko ubijamy
  • Do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe, płatki drożdżowe, połowę mąki ryżowej, połowę mąki kukurydzianej oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość mieszamy
  • Do trzeciej miski wsypujemy pozostałe mąki
  • Każdą krewetkę po kolei obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jaju i obtaczamy w mieszaninie z wiórkami
  • Tak przygotowane krewetki odkładamy na papier
  • Krewetki skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy krewetki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 4-5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Mąka ryżowa (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Wiórki kokosowe (90 g)
  • Mąka kukurydziana (48 g)
  • Płatki drożdżowe (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pomidory suszone „na słońcu”

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na papier przekrojoną częścią do góry Następnie pomidorki lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą) Blachę…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Energetyczne kulki migdałowe

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki (poza czekoladą), włączamy funkcję pulsowania i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników Następnie dodajemy czekoladę i dalej miksujemy z funkcją pulsowania do czasu,…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >