fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone krewetki po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c81357126-96e1-4921-970a-64587c88fdce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone krewetki po kajeńsku

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy przyprawy oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski z krewetkami i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy krewetki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krewetki wraz z marynatą i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po ok. 5 minutach pieczenia obracamy krewetki na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a krewetki skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Barszcz ukraiński

Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz. Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie pieczarkowym

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >