fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone krewetki po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-203
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone krewetki po kajeńsku

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy przyprawy oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski z krewetkami i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy krewetki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krewetki wraz z marynatą i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po ok. 5 minutach pieczenia obracamy krewetki na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a krewetki skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Wędzona makrela

Makrelę obrać ze skóry i ości i … zjeść. Dołóż do tego posiłku świeże warzywa, takie jakie lubisz.

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Fettuccine z kurczakiem i porem

Mięso kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy…

WIĘCEJ >