fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone krewetki po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c81357126-96e1-4921-970a-64587c88fdce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone krewetki po kajeńsku

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy przyprawy oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski z krewetkami i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy krewetki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krewetki wraz z marynatą i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po ok. 5 minutach pieczenia obracamy krewetki na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a krewetki skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >

Twarożek z owocami

Do miski wkładamy twaróg i posypujemy owocami

WIĘCEJ >

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >