fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone papryki w sosie ziołowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c587c63b9-781e-4ffc-870a-d955486a8bb3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone papryki w sosie ziołowym

Przygotowanie

  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne
  • Następnie kawałki papryk kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika ok. 20 cm poniżej grilla
  • Papryki pieczemy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż skórka ściemnieje i pokryje się pęcherzykami)
  • Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte papryki obieramy ze skóry, a miąższ kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski z paprykami
  • Zawartość miski mieszamy i wkładamy do lodówki
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do miski z jogurtem i ponownie mieszamy
  • Papryki rozkładamy na talerzach i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Papryka czerwona (460 g)
  • Jogurt naturalny (360 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1.5 g)
  • Estragon (świeży) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Faszerowana papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki (…)

WIĘCEJ >

Zupa z papryką i kalarepą

Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę (…)

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry (…)

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do (…)

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 (…)

WIĘCEJ >