fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony dorsz z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8bca8eb4-a320-4259-8908-9935ebe2d807
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony dorsz z imbirem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na folię kładziemy rybę (skórą do dołu), polewamy sosem sojowym, tłuszczem (olejem) oraz winem i posypujemy solą, imbirem oraz cebulą
  • Folię aluminiową zawijamy wokół ryby, tak aby domknąć wszystkie brzegi
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości ryby)
  • Następnie odwijamy folię, rybę przenosimy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Dorsza możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (5 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >