fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8bca8eb4-a320-4259-8908-9935ebe2d807
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony dorsz z imbirem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na folię kładziemy rybę (skórą do dołu), polewamy sosem sojowym, tłuszczem (olejem) oraz winem i posypujemy solą, imbirem oraz cebulą
  • Folię aluminiową zawijamy wokół ryby, tak aby domknąć wszystkie brzegi
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości ryby)
  • Następnie odwijamy folię, rybę przenosimy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Dorsza możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (5 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Deser jogurtowy z owocami

Deser jogurtowy z owocami Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Bezy kruszymy na małe kawałki i połowę ilości układamy na dnie pucharków Następnie nakładamy połowę jogurtu i posypujemy połową owoców Nakładamy następną…

WIĘCEJ >

Łosoś w białym winie z warzywami

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Tłuszcz roztapiamy w garnku i wyłączamy kuchenkę Cukinię kroimy w plastry Z fasolki odcinamy końcówki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >