fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony dorsz z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8bca8eb4-a320-4259-8908-9935ebe2d807
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony dorsz z imbirem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na folię kładziemy rybę (skórą do dołu), polewamy sosem sojowym, tłuszczem (olejem) oraz winem i posypujemy solą, imbirem oraz cebulą
  • Folię aluminiową zawijamy wokół ryby, tak aby domknąć wszystkie brzegi
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości ryby)
  • Następnie odwijamy folię, rybę przenosimy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Dorsza możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (5 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami

Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek

Z chleba wycinamy kółko Jabłko kroimy w pół plastry Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska Ogórka kroimy w plastry Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Kurczak pieczony w ziołach

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy na pół Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu, dodajemy zieleninę oraz czosnek i dokładnie mieszamy Delikatnie podnosimy skórę…

WIĘCEJ >