fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz z imbirem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-35
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony dorsz z imbirem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na folię kładziemy rybę (skórą do dołu), polewamy sosem sojowym, tłuszczem (olejem) oraz winem i posypujemy solą, imbirem oraz cebulą
  • Folię aluminiową zawijamy wokół ryby, tak aby domknąć wszystkie brzegi
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości ryby)
  • Następnie odwijamy folię, rybę przenosimy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (5 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczeń, ser, jajo, awokado

Ser, jajo, awokado Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >