fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb346278-8001-4ebd-98ac-54d4a5bbdfd6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (paprykę, oregano i pieprz) oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Następnie nacieramy tą mieszanką kurczaka pod skórą i na piersi, a z zewnątrz nacieramy skórę sokiem z cytryny, po czym odstawiamy kurczaka na ok. 10 minut
  • Po tym czasie oprószamy kurczaka przyprawami (solą) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Dolewamy wodę (do połowy naczynia żaroodpornego) i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Woda (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >