fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb346278-8001-4ebd-98ac-54d4a5bbdfd6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (paprykę, oregano i pieprz) oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Następnie nacieramy tą mieszanką kurczaka pod skórą i na piersi, a z zewnątrz nacieramy skórę sokiem z cytryny, po czym odstawiamy kurczaka na ok. 10 minut
  • Po tym czasie oprószamy kurczaka przyprawami (solą) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Dolewamy wodę (do połowy naczynia żaroodpornego) i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Woda (250 ml)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz z imbirem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na folię kładziemy rybę (skórą do dołu), polewamy…

WIĘCEJ >

Kurczak z fasolą i cynamonem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. Co ok. 1 godz. obracamy mięso na…

WIĘCEJ >

Gnocchi

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonego pstrąga z burakami

Do słoika wlewamy tłuszcz i wodę, dodajemy musztardę i słodzik, zakręcamy słoik i całość dokładnie mieszamy Rybę rwiemy na kawałki Buraki kroimy w pół plastry Do miski wkładamy rukolę, dodajemy sos i mieszamy Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >