fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb346278-8001-4ebd-98ac-54d4a5bbdfd6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (paprykę, oregano i pieprz) oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Następnie nacieramy tą mieszanką kurczaka pod skórą i na piersi, a z zewnątrz nacieramy skórę sokiem z cytryny, po czym odstawiamy kurczaka na ok. 10 minut
  • Po tym czasie oprószamy kurczaka przyprawami (solą) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Dolewamy wodę (do połowy naczynia żaroodpornego) i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Woda (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >