fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony łosoś z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b76b213-44e4-44df-895e-e59eee538bbf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony łosoś z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki
  • Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie warzywa odcedzamy i nakładamy na talerze
  • Obok warzyw kładziemy rybę i polewamy wytworzonym sosem oraz dekorujemy ćwiartkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier (…)

WIĘCEJ >

Łosoś grillowany z warzywami

Zieleninę siekamy Łososia kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około (…)

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >