fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony łosoś z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b76b213-44e4-44df-895e-e59eee538bbf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony łosoś z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki
  • Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie warzywa odcedzamy i nakładamy na talerze
  • Obok warzyw kładziemy rybę i polewamy wytworzonym sosem oraz dekorujemy ćwiartkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Deser truskawkowy z ricottą

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół, a następnie przenosimy do miski Dolewamy sok z pomarańczy i odstawiamy na ok. 10 minut Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy ser oraz miód i mieszamy…

WIĘCEJ >