fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony łosoś z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-205
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony łosoś z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki
  • Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie warzywa odcedzamy i nakładamy na talerze
  • Obok warzyw kładziemy rybę i polewamy wytworzonym sosem oraz dekorujemy ćwiartkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >