fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony schab po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ce3989c-5260-4d1e-96ff-f3f01245122c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony schab po meksykańsku

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku, bez skóry i kości, delikatnie nacięte wzdłuż
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Kiełbasę obieramy ze skóry, a mięso drobno siekamy
  • Pomidora kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso z kiełbasy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż, pomidory oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Dodajemy bułkę tartą i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wnętrze mięsa wypełniamy nadzieniem, po czym zwijamy i związujemy nicią kuchenną
  • Następnie wkładamy mięso do formy do pieczenia, wlewamy wodę (do połowy formy, ale tak, aby płyn nie sięgał do mięsa)
  • i wkładamy formę do piekarnika na ok. 70 minut
  • W trakcie pieczenia dolewamy do formy wodę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Następnie usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i mieszamy Do miski z sosem przenosimy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20-30 minut…

WIĘCEJ >

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Bakłażany kroimy w pół plastry Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i…

WIĘCEJ >

Zupa z krabów i kukurydzy

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy bulion (pozostawiamy ok. pół szklanki) i…

WIĘCEJ >