fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony schab po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ce3989c-5260-4d1e-96ff-f3f01245122c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony schab po meksykańsku

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku, bez skóry i kości, delikatnie nacięte wzdłuż
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Kiełbasę obieramy ze skóry, a mięso drobno siekamy
  • Pomidora kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso z kiełbasy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż, pomidory oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Dodajemy bułkę tartą i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wnętrze mięsa wypełniamy nadzieniem, po czym zwijamy i związujemy nicią kuchenną
  • Następnie wkładamy mięso do formy do pieczenia, wlewamy wodę (do połowy formy, ale tak, aby płyn nie sięgał do mięsa)
  • i wkładamy formę do piekarnika na ok. 70 minut
  • W trakcie pieczenia dolewamy do formy wodę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Następnie usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem Na…

WIĘCEJ >

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Zupa żeberkowa

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały) Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól…

WIĘCEJ >

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >