fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś z kaczki z gruszkami w soku pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41b30e0f-03a1-4cde-be88-1c33b9859184
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś z kaczki z gruszkami w soku pomarańczowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne
  • Następnie wkładamy gruszki do rondla, dolewamy sok i wodę, dodajemy skórkę i przyprawy (cynamon i anyż), mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz (pozostawiamy ok. 1/5 ilości wywaru)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Następnie oprószamy mięso przyprawami (solą i pieprzem) i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (mięso powinno być zarumienione)
  • Mięso ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wlewamy wywar i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu
  • Obok mięsa układamy gruszki i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaczką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kaczka pierś (700 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Woda (200 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Anyż – nasiona (4 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowana kaczka z brzoskwiniami

Kaczka z brzoskwiniami W piekarniku rozgrzewamy grill i ustawiamy ruszt pośrodku Z mięsa ściągamy skórę i posypujemy je przyprawami Gdy (…)

WIĘCEJ >

Piersi kaczki z czerwoną kapustą

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Główkę kapusty obieramy i szatkujemy Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę do wrzącej wody (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczoną kaczką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu (…)

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, (…)

WIĘCEJ >

-40% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ40 w koszyku. Promka do 3.05.2024

X