fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z sałatką śledziową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0a10ead-e172-4ceb-95ab-4bf1e3eb1679
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z sałatką śledziową

Przygotowanie

  • Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy do miski
  • Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy śmietanę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Masę ziemniaczaną przenosimy na sitko, sitko kładziemy na miskę i odkładamy do odsączenia
  • Następie przenosimy masę ziemniaczaną z powrotem do miski, dodajemy mąkę i przyprawy (sól i pieprz), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta, którą formujemy na płaskie placki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie nakładamy na placki porcję sałatki i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Śledź w oleju (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (4.5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek (…)

WIĘCEJ >

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko (…)

WIĘCEJ >

Kremowe placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą (…)

WIĘCEJ >