fbpx
Szukaj
open close

Placki z zielonego groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45c026b9-b73a-4c8c-9856-f430dca94d55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z zielonego groszku

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do gotującej się wody wkładamy groszek, dodajemy 2/3 ilości soli i gotujemy przez ok. 5-7 minut, a następnie odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy mleko, dodajemy groszek i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia
  • Garnek ściągamy z kuchenki, a zawartość miksujemy
  • Następnie stawiamy garnek z powrotem na kuchenkę, dodajemy mąkę i podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieję
  • Dodajemy sól i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Masę dzielimy na 3 części
  • Na blacie rozkładamy folię spożywczą (ok. 20 cm), przekładamy na nią 1 część masy, a następnie formujemy z niej rulon
  • Rulon mocno owijamy folią spożywczą i związujemy końce
  • Z pozostałymi częściami masy postępujemy w ten sam sposób co z pierwszą częścią masy
  • Rulony wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie masę rozwijamy z folii i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry masy i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony (do momentu, aż placki się zarumienią)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z groszkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (500 g)
  • Groszek zielony (300 g)
  • Mąka ziemniaczana (150 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (4.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Mikser, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zielony groszek z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie układamy krewetki w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze (…)

WIĘCEJ >

Makaron z tofu, pieczarkami i groszkiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Por kroimy w pół plastry Pieczarki kroimy w plasterki Tofu kroimy (…)

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu (…)

WIĘCEJ >

Makaron z masłem i groszkiem

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli sól jest dodana w składnikach) wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na (…)

WIĘCEJ >

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię (…)

WIĘCEJ >